Podziel sie!

Bakłażan, czyli gruszka miłosnaBakłażan, zwany również oberżyną, do niedawna był uważany za warzywo egzotyczne i „trudne w obsłudze" – co można zrobić z tą dziwnie wyglądającą ciemną gruszką? Dziś zachęcimy Was do zaprzyjaźnienia się z bakłażanem!

Moja przygoda z bakłażanem

Pierwszy raz jadłam bakłażana w Grecji, odwiedzając moją koleżankę, Greczynkę. Podczas wizyty zabrała mnie do typowej greckiej restauracji i zamówiła moussakę – to danie było moją wielką miłością od pierwszego skosztowania. Potem parokrotnie próbowałam dań z bakłażanem w Polsce i zawsze było coś nie tak – kawałki tego warzywa konsekwentnie lądowały nietknięte na brzegu talerza. Gdy po kilku latach ponownie pojechałam do Grecji, moje uczucie odrodziło się – jadłam bakłażany na śniadanie, obiad i kolację (może dzięki takim wahaniom uczuć bakłażan jest potocznie nazywany także gruszką miłosną?!). Wyjazdy do Grecji w celach kulinarnych, aczkolwiek przyjemne, są dosyć drogie, więc postanowiłam coś z tym zrobić i poeksperymentować. Od tego czasu bakłażan jest częstym gościem w mojej kuchni.

Bardzo krótka historia

Bakłażan oryginalnie pochodzi z Chin i Indii, a popularność w Europie zawdzięcza głównie Hiszpanom i Włochom, którzy uprawiają go od ok. XVI w. Natomiast za propagatora bakłażana w Stanach Zjednoczonych uważa się Thomasa Jeffersona, który rozpoczął hodowlę tego warzywa we własnym ogródku. Obecnie bakłażan jest nieodzownym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej i stanowi podstawę takich słynnych dań jak francuskie ratatouille czy wspomnianej już wcześniej greckiej zapiekanki moussaka.

Dlaczego bakłażan?

Bakłażan zawiera wiele cennych składników takich jak kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, a także witaminy A i C. Jagoda bakłażana to ok. 90% wody oraz niewielka ilość białka, tłuszczu i cukrów. Sto gramów bakłażana zawiera tylko 24 kalorie, należy pamiętać jednak, iż podczas smażenia warzywo bardzo szybko absorbuje tłuszcz, więc jeśli zdecydujemy się na wersję smażoną, trudno uznać go za niskodietetyczne i lekkostrawne warzywo.

Instrukcja obsługi bakłażana

Bakłażan ma raczej delikatny smak, wiec warto łączyć go z innymi składnikami. Przed gotowaniem należy odkroić listki a następnie pokroić umytą i nieobraną jagodę w plastry. Aby zredukować charakterystyczną dla bakłażana goryczkę i zmniejszyć ilość wchłanianego później tłuszczu, plastry posypujemy solą, zostawiamy na ok. 30 minut, a następnie wypłukujemy, odsączamy i suszymy ręcznikiem papierowym. Dla leniuchów (sposób własnoręcznie wypróbowany): aby zoptymalizować trochę ten proces, można plastry włożyć na ok. 20-30 minut do zimnej osolonej wody.

Francuskie ratatouille

Ratatouille to potrawa prowansalska, oparta na składnikach warzywnych. To danie (prawie) ekspresowe – na zachętę.
Składniki: 2 cukinie, 1 duży bakłażan, 2 pomidory, 2 papryki, 2 ząbków czosnku, mała cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, majeranek, oregano)
Cukinię, bakłażan i paprykę pokroić w dużą kostkę. Bakłażany przed smażeniem solimy i odstawiamy (patrz wyżej). Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek i po chwili kawałki papryki. Następnie dokładamy bakłażan i cukinię – smażymy przez kilka minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory, przyprawiamy wszystko do smaku i dusimy na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy zioła. I gotowe!
Ratatouille możemy zjeść jako lekkie danie ze świeżymi ziemniakami lub chrupiącą bagietką. Tak przygotowane warzywa mogą też stanowić dodatek do kurczaka lub ryb.

Grecka moussaka – dla długodystansowców

Od razu ostrzegam – choć łatwe, jest to danie dosyć praco- i czasochłonne – 'multitasking' wskazane! Ale z drugiej strony, zapiekankę można śmiało jeść jeszcze następnego dnia, i cóż tu dużo mówić, jest po prostu pyszna!
Składniki zapiekanki:
600g mielonego mięsa (powinna być baranina, ale mięso wołowo-wieprzowe też może być)
3 duże pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę) lub 2 puszki pomidorów
2-3 bakłażany (pokrojone w plastry, posolone i odsączone)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz; po łyżeczce: oregano, tymianku, cynamonu, gałki muszkatołowej; 2 liście laurowe.

Sos serowy:
50g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 jajko
100 g tartego sera (najlepiej cheddar lub parmezan; można także dodać trochę fety)

1. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek oraz mięso mielone. Smażymy, a następnie doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu. Ważne: aby potem zapiekanka nie była zbyt rzadka, usuwamy nadmiar płynu.
2. Partiami smażymy plastry bakłażana z dwóch stron aż będą rumiane. Proponuję użycie patelni grillowej i dodanie mniejszej ilości tłuszczu – dzięki temu bakłażan nie wchłonie tyle oleju.
3. Przygotowujemy sos serowy: w rondelku rozpuszczamy masło, a następnie mieszamy z mąką aż utworzą gładką masę. Pozostawiamy rondelek na średnim ogniu i powoli dodajemy mleka, ciągle mieszając. Powoli doprowadzamy do wrzenia – sos powinien zrobić się gęsty. Dodajemy sól, pieprz i gałkę. Po ściągnięciu z ognia dodajemy 1 jajko oraz część startego sera.
4. Do wysmarowanego oliwą dużego naczynia żaroodpornego najpierw wkładamy usmażone bakłażany, następnie mięso, potem znowu bakłażany i kończymy warstwą mięsa. Aby zredukować ilość płynu, przed włożeniem pierwszej warstwy bakłażanów formę można posypać 2 łyżkami tartej bułki. Całość zalewamy sosem serowym, posypujemy resztą startego sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut.

Bakłażan jest dostępny w sklepach przez cały rok, ale najlepszy jest od czerwca do września, czyli w okresie zbiorów. Można zatem powiedzieć, że jest idealnym warzywem letnim. Zatem ruszajmy na targ lub do warzywniaka w poszukiwaniu gruszki miłosnej.
DrA

 

O Nas

Historia każdej wielkiej marki zawsze rozpoczyna się od niepowtarzalnej idei. Sam pomysł to jednak za mało! Potrzeba nadać mu właściwy tor, by marzenia stały się rzeczywistością. Świat mediów i PR-u jest...

Przeczytaj Też

Tańczącym krokiem zachęcam do szalonej zabawy we wrocławskich clubach. W...
Rozmiar: + -

Salony Urody i SPA

Niezwykła pracownia fryzjerska w samym sercu miasta, w której dominuje profesjonalizm i wyjątkowa atmosfera. Tu kluczem doboru fryzury jest wnętrze i charakter klienta.

Salony Mody

To wyjątkowy salon z włoskimi torebkami. Kupisz tu nie tylko torebki, aktówki i portfele, ale również skórzane torby na laptopa czy luksusowe kuferki na biżuterię.

Twój Sklep

Wyjątkowa kwiaciarnia artystyczna, w której kupisz nie tylko wspaniałe kwiaty, ale też ciekawe i wyjątkowe prezenty. Spotkasz tu mistrzynię florystki, która nie tylko świetnie komponuje kwiaty, ale jest...