Podziel sie!

Wariacje z cukinii.Inaczej kabaczek. Włoszka. Ukrywa się w ogródkach za krzaczastymi liśćmi, zakwita na żółto, przybiera kształt przeważnie na wzór maczugi, makijaż od ciemnozielonego po pomarańcz z żółtymi ciapkami. Bynajmniej nie chodzi o nowy strój Lady Gagi.

Cukinia na stałe rozgościła się w polskich kuchniach, a wokół roi się od pomysłów na jej przyrządzenie – zupy, sałatki, marynaty, desery i kto wie, co jeszcze przyjdzie do głowy wybornym gosposiom. W sumie jarzyna jest przecież niskokaloryczna i smaczna. Poniżej parę prostych mniej lub bardziej znanych sposobów, jak ją urządzić na dobre.

Standardowo

Szybka robota, szybki obiad. Kroimy cukinię w cienkie plastry, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy, najlepiej na oliwie, do zarumienienia się. Kolejny sposób: obieramy cukinię, wydrążamy środek i w wypukłość tak powstałych „łódeczek" nakładamy dowolnie przyrządzony wcześniej farsz warzywny, np. z ryżem. Całość podlewamy oliwą i  zapiekamy w naczyniu żaroodpornym, ok. 20 minut. Trzeci pomysł brzmi: leczo, czyli kroimy obraną cukinię w kostki i gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do momentu, kiedy zmięknie. Na boku gotujemy woreczek ryżu i przyrządzamy ulubione warzywa. Może to być pomidor, papryka, pieczarki, cebula. Wielu smakoszy dodaje podsmażoną z cebulą kiełbasę lub boczek. Składniki te łączymy z ugotowaną cukinią, doprawiamy wedle własnych upodobań kulinarnych – zioła prowansalskie, pieprz, Vegeta, oregano, bazylia. Przygotowanie dania zajmie nam niecałą godzinę.

Pikantnie

Cukinia w towarzystwie papryki.
Składniki:
- 1 kg młodej cukinii
- kilka ostrych, czerwonych papryczek
- 2 cebule
- kilka wiórek chrzanu
Zalewa:
- trzy czwarte litra białego octu winnego
- 25 dag cukru
- po łyżeczce ziaren pieprzu, gorczycy i soli.
Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Umytą, pokrojoną w słupki cukinię, cebulę w plastrach i chrzan układamy w słoikach. Zalewamy wrzącą zalewą i stawiamy do góry dnem. Ostudzamy.

Na słodko

Oczywiście dżem, który w jakiś zimowy wieczór przypomni nam smaki lata.
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 1 kg cukru
- 2 galaretki agrestowe
Cukinię bez miąższu rozgotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy cukier i galaretki. Smażymy około pół godziny. Można dodać kilka łyżek kwasku cytrynowego. Po nałożeniu do słoiczków albo szybko stawiamy je do góry dnem, albo zagotowujemy jak inne dżemy – zależnie od preferencji.

Smacznego!

Bogumiła Kurzeja

 

O Nas

Historia każdej wielkiej marki zawsze rozpoczyna się od niepowtarzalnej idei. Sam pomysł to jednak za mało! Potrzeba nadać mu właściwy tor, by marzenia stały się rzeczywistością. Świat mediów i PR-u jest...

Przeczytaj Też

Ostatnie raporty z rynku pracy nie wyglądają najlepiej. W najgorszej...
Rozmiar: + -

Salony Urody i SPA

Niezwykła pracownia fryzjerska w samym sercu miasta, w której dominuje profesjonalizm i wyjątkowa atmosfera. Tu kluczem doboru fryzury jest wnętrze i charakter klienta.

Salony Mody

To wyjątkowy salon z włoskimi torebkami. Kupisz tu nie tylko torebki, aktówki i portfele, ale również skórzane torby na laptopa czy luksusowe kuferki na biżuterię.

Twój Sklep

Dziś najważniejsze są natura, zdrowie i piękno. Tu możesz kupić naturalne kosmetyki, naturalne środki czystości i ekologiczne produkty spożywcze sprawdzonych marek.