Podziel sie!

Zdrowa zielona herbata.Od lat króluje w Wielkiej Brytanii, z biegiem czasu stała się bardzo popularna również i w Polsce. Zachwycają się nią i na Wschodnim krańcu świata i na Zachodzie. Bogata we właściwości lecznicze koi pragnienie i dodaje energii.

Gdzie ją odkryli?

Teoretycznie pochodzi ona z Chin. Szał na zieloną herbatę opanował jednak przede wszystkim obszary wysp – Anglia, Walia i Szkocja rozkochały się w osobliwym napoju już dawno temu. Teraz miłością do uzdrawiającego napitku w błyskawicznym tempie zarażają resztę świata. Nieprzeciętne właściwości naparu doceniają celebryci z pierwszych stron kolorowych czasopism. Za jej nietuzinkowym smakiem przepada Jennifer Lopez i Gwyneth Paltrow. Wylansowana przez prawdziwe gwiazdy show biznesu z roku na rok zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Fachowcy zajmujący się prowadzeniem ciągłych badań nad zaletami picia zielonej herbaty narzekają zaś, że pomimo jej niezaprzeczalnych właściwości zdrowotnych ludzie nadal znacznie chętniej sięgają po szkodliwe napoje typu kawa bądź czarna herbata.

Dla smaku czy dla zdrowia?

O olbrzymich korzyściach zielonej herbaty głośno było już 4000 tysiące lat temu, kiedy to stosowano ją jako medykament odpowiedni na praktycznie wszystkie dolegliwości. Na obszarach Japonii, Chin, Tajlandii i Indii używano jej do tamowania nadmiernego krwawienia, jako leku na niestrawności oraz w celu utrzymania stałej wagi ciała. Już wtedy także podejrzewano, że zielona herbata stanowi niezastąpiony złoty środek na kaca. Dziś natomiast powszechnie wiadome jest, iż ten aromatyczny napój dostarcza organizmowi szereg rozmaitych składników, które w niezwykle korzystny sposób wpływają na codzienne funkcjonowanie każdego z nas, niezależnie od wieku, płci i trybu życia. Spośród licznych zalet picia zielonej herbaty wyróżnić można między innymi działanie antynowotworowe. Najnowsze badania naukowe jednoznacznie wykazują, iż regularne spożywanie jednej filiżanki na dobę w znacząc sposób redukuje prawdopodobieństwo zachorowań na wiele odmian raka. Ponadto owy „cudotwórczy" napar posiada związki opóźniające starzenie się skóry. Od wieków uchodzi on także za skuteczną metodę zwalczania „złego" cholesterolu. Bezsprzecznie za podstawową zaletę zielonej herbaty uznaje się zaś wzmacnianie odporności. Bardzo często jest ona więc wykorzystywana jako lek na wszelkiego rodzaju infekcje oraz przeziębienia. Zawarty w liściach polifenol EGCG oddziałuje również na pamięć. Przeprowadzane eksperymenty medyczne udowodniły bowiem, że dwie dziennie „dawki" owego napoju potrafią wyraźnie zahamować rozwój Alzheimera. Posiadając o wiele mniejszą porcję kofeiny niż kawa bez problemu nadaje się też na upalne przedpołudnia. Na kubek relaksującej herbaty skusić się mogą w związku z tym także ci, którzy cierpią na nadciśnienie.

STOP dietom – spalaj tłuszcz z zieloną herbatą!

Z jej wyjątkowego działania bez wątpienia zadowolone będą też panie marzące o smukłej sylwetce. Zamiast wyczerpujących głodówek warto zadbać o zapas zielonej herbaty, która oczyszcza ciało, przyspiesza metabolizm i okazuje się szczególnie istotna przy walce z cellulitem. Dla wiadomości wszystkich odchudzających się kobiet – tenże napój pozbawiony jest jakichkolwiek kalorii! Oczywiście nie wolno również zapominać o tym, iż zielona herbata to dobry specyfik w czasie sesji. Intensywna nauka, zmęczenie i osłabienie organizmu nie stanowią już problemu! Wystarczy kilka łyków ożywiającego napoju, a wszelkie trudności z koncentracją znikają. Korzyści wynikających z jej spożywania jest ogrom jednakże pamiętać należy o umiarze. Jak mówi staropolskie przysłowie – „co za dużo to niezdrowo" i tak też jest i w tym przypadku!

Przygotowanie to podstawa

Parząc zieloną herbatę wypada mieć na uwadze fakt, że wszelkie jej właściwości leczniczo-ożeźwiające stosowane w przesadnych proporcjach mogą przynieść rezultaty zupełnie odwrotne! Dlatego też, aby prawidłowo korzystać z zalet owego napoju należy sypać zaledwie jedną, płaską łyżeczkę. Dobre jest również ponowne zalanie tych samych liści. Wówczas lepsze jest i działanie i smak. Jeśli zaś chodzi o temperaturę wody, to duże znaczenie ma gatunek. Im wyższa jakość herbaty, tym mniej stopni Celsjusza koniecznych do poprawnego zaparzenia. Przeważnie jednak waha się ona w granicach między 80 a 90 stopni. Zanim rozpoczniemy degustowanie przykryjmy napar spodkiem i pozostawmy na dwie lub trzy minuty. Z kolei zbyt długie „przetrzymywanie" napoju pod przykryciem bądź za gorąca woda sprawiają, że herbata nabiera delikatnie gorzkiego smaku. Wówczas jest to znak, że przygotowana została nie do końca tak, jak powinna. Chińscy znawcy zalecają dwu- a nawet trzykrotne zalewanie jednej porcji liści. Niektórzy są też zdania, że pierwsze zaparzenie nie daje żadnych efektów więc pierwszą filiżankę spokojnie można wylać.

Anna Waliłko

 

O Nas

Historia każdej wielkiej marki zawsze rozpoczyna się od niepowtarzalnej idei. Sam pomysł to jednak za mało! Potrzeba nadać mu właściwy tor, by marzenia stały się rzeczywistością. Świat mediów i PR-u jest...

Przeczytaj Też

Projekt "Drużyna 2012" realizowany jest przez Stowarzyszenie Polska Izba...
Rozmiar: + -

Salony Urody i SPA

Centrum Kosmetyki Estetycznej istnieje od 2006 r. i nieustannie cieszy się zaufaniem wśród najbardziej wymagających Klientek i Klientów.

Salony Mody

Dobrze dobrany stanik to podstawa pięknego wyglądu i zdrowia. Tu możesz skorzystać z porady profesjonalnych brafitterek. Szeroki wybór rozmiarów sprawi, że znajdziesz coś odpowiedniego na swój biust.

Twój Sklep

Dziś najważniejsze są natura, zdrowie i piękno. Tu możesz kupić naturalne kosmetyki, naturalne środki czystości i ekologiczne produkty spożywcze sprawdzonych marek.